Hållbar tillsammansodling i Färjenäsparken

träd

På en slänt i Färjenäsparken träffas varje torsdag ett gäng odlingsintresserade. Målet är att bygga en skogsträdgård som kan bli självnärande. Vi träffade Lola Möller, en av grundarna, som berättade mer om bakgrunden, tillsammanskulturen och planerna framöver.

Hej Lola, hur blev du intresserad av skogsträdgårdsodling?

– Jag var i flera år aktiv i en odlarförening i Mölndal. Där gick jag en kurs i skogsträdgårdsodling, ett odlingssystem som imiterar naturliga skogsekosystem. Det är ett hållbart sätt att odla, där man går ihop och odlar tillsammans, med ambitionen att trädgården ska bli självnärande.

Varför startade ni Färjenäs skogsträdgård?

– Några bekanta hade ateljé i Färjenäs och genom dem fick jag höra om ett väldigt stort valnötsträd i Färjenäsparken. Jag tog med några odlingsintresserade dit för att visa att man kan odla mer än vad man tror – att skog passar i en park. Vi blev alla förtjusta i platsen och tog kontakt med Göteborgs Stad. Det ledde till att vi fick ett litet startbidrag ur projektet “Stadsnära odling” och nu har den ideella föreningen “Skogsträdgården i Färjenäs” varit igång i tre år.

Vad odlar ni?

– Vi odlar fleråriga grönsaker, örter och buskar, men bygger också på höjden med frukträd och nötträd. Här trivs insekter och bin, och planen är att trädgården ska bli självnärande och att man ska kunna äta allt som odlas. I trädgården har vi även hittat kinesiska äpplen som vi tror härstammar från att sjömän för länge sedan tagit med sig skott hit till parken.

Vad är planerna framöver?

– Totalt är vi ca 30 personer inom föreningen, men det är en mindre grupp på 5-10 personer som träffas varje vecka och sköter skogsträdgården. Det är en rolig utmaning att odla på detta sätt och vår skogsträdgård är den enda i sitt slag i stan. Förhoppningen är att sprida detta hållbara sätt att odla – kanske kan vi skapa en visningsträdgård för hela Göteborg.

Hur blir man medlem i er förening?

– Alla är välkomna oavsett odlingskunskaper, tillsammansodling handlar om att vi odlar i grupp och hjälps åt. Maila om du är intresserad, adressen hittar du på vår hemsida. Vi håller till på en slänt vid Salterigatan inne i Färjenäsparken och träffas varje torsdag kl 17. Platsen kallades tidigare “Paradiset” av de boende och det känns som en passande liknelse.

Exempel på det som odlas i Färjenäs skogsträdgård – mullbär och päron:

mullbär

Så får bilderna i detta inlägg får användas:  http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, Färjenäs Skogsträdgård.