Kravmärkta kräftor vid kajen

I mitten av februari drog säsongen igång igen. Nu kommer Peter med sin båt till Eriksbergs brygga varje fredag för att sälja sina burfångade havskräftor. Men hur började egentligen allt och vad var det han fastnade för i Västra Eriksberg?

Hej Peter! Berätta lite om dig själv!
– Jag har bott på Vrångö hela mitt liv och haft en typisk fiskareuppväxt. Efter skolan började jag som fiskare på stora trålar och 2002 köpte jag min egna båt och började fiska havskräftor själv. Nu är vi inne på fjärde säsongen vid Västra Eriksberg så det är jättekul.

Hur kom det sig att det blev just Västra Eriksbergs hamn?
– Jag har varit i många fiskehamnar och i Västra Eriksberg såg jag ett nytt och spännande område växa fram. Detta är min version av ett slags fisketorg, där jag kan sälja direkt till kunderna utan några mellanhänder. Sen är folket så otroligt trevliga här! Mottagandet har varit fantastiskt och jag känner många av mina stamkunder vid namn nu.

Vad erbjuder ni?
– Vårt stora fokus ligger på burfångade havskräftor men vi erbjuder även fisketurer för sällskap där vi kan hämta upp dem från närmsta brygga. Detta är dock väderstyrda tjänster tyvärr. Förra sommaren blåste det otroligt mycket och då kan vi inte alltid rekommendera att man ger sig ut till havs då många kan bli sjösjuka. Vi vill ju kunna erbjuda en behaglig upplevelse. Vårt kokeriet ligger ute på Vrångö och där har vi även försäljning samt andra aktiviteter man kan ta del av. Eriksbergs fesk och skaldjursakademi brukar åka på en skaldjurstur till Vrångö och avnjuta skaldjurbuffé så det är kul att kunna erbjuda sådana typer av tjänster.

Ni säljer kravmärkta havskräftor, berätta lite mer om det.
– Ja, det stämmer bra. Vi har varit kravmärkta sen vi började då vi kände att det var en stor efterfrågan på kravmärkta produkter och att vi såklart vill dra vårt strå till stacken. Certifieringen sker genom en årlig kontroll från Kiwa som då ställer olika typer av krav på oss fiskare. Bland annat ska det inte användas konserveringsmedel i kokningen, man fiskar efter Kravs regler, inga miljögifter, ingen bifångst om man jämför med trålare, ingen koppar i bottenfärgen, minskade koldioxidutsläpp och en hel del annat. Att vi då kan leva upp till denna certifieringen betyder jättemycket.

Hur kommer man i kontakt med dig?
– Vi lägger till vid Eriksbergs brygga nedanför Hotell 11 varje fredag mellan 14-17. Skulle det vara så att vi inte är kvar framåt kvällen beror det tyvärr på att vi sålt slut så det gäller att vara ute i tid. Annars går det bra att maila peter@burfiskarna.se eller ringa mig på 0703-97 50 91. Vill ni följa oss i vårt dagliga arbete och få uppdateringar finns alltid vår Facebooksida, Burfiskarna.

Vill ni veta mer om Burfiskarna? Gå in och kika på deras hemsida här.