Månadens företag: Burfiskarna

På kajpromenaden i Eriksberg möts förbipasserande varje fredag och lördag numera av Burfiskarna. Burfiskarna har blivit ett känt inslag i Eriksberg och deras ankomst är ett säkert vårtecken. Från sin fiskebåt som ligger nedanför Hotell 11 säljer de nyfångade, nykokta och KRAV-märkta skaldjur. Vi har pratat med Peter Olsson för att ta reda på mer om företaget.

Hur kommer det sig att ni valde att etablera er på Eriksberg?

– Vi hade en idé om att kunna köpa kräftor direkt från en fiskebåt och tycker att Eriksberg är väldigt fint, framförallt på sommaren. En sommardag lade vi till båten vid kajen och började räkna människorna som passerade stråket. Vi kunde snabbt konstatera att det var väldigt många.

Vad är det bästa med Västra Eriksberg?

– Att människorna är väldigt välkomnande och trevliga. Vi har blivit en del av bilden av Eriksberg och många vet vilka vi är. Det är också kul att Eriksberg växer.

Hur länge har burfiskarna funnits?

– Det här är tredje säsongen vi driver burfiskarna.

Hur uppkom idén att satsa på KRAV-märkta skaldjur?

–  Efter att vi tidigare försökt sälja våra skaldjur till återförsäljare och restauranger kom vi på att vi måste hitta något som får oss att sticka ut. Därför bestämde vi oss för att själva koka våra skaldjur och sälja dem direkt till kund.

Vad drivs ni av?

– Vi vill vara med och påverka miljön. Det har varit mycket negativt kring fiske men hos oss vet kunderna att allt de köper är bra. Det är något vi kan vara stolta över.

Hur skiljer sig sortimentet åt från säsong till säsong?

– Havskräfta som vi specialiserar oss på kan vi fiska året om med ett litet uppehåll under vintern. Vi säljer även lite hummer och krabba på sommaren.

Vilken är den personliga favoriten i ert sortiment?

– Havskräftan!

Finns det något utöver era skaldjur som är typsikt för burfiskarna?

– På somrarna anordnar vi skaldjurssafari där kunderna får vara med och själva dra upp burarna. Vi åker sedan och matar sälar och samtidigt får man en fin skärgårdstur. Varje sommar anordnar vi även kräftskivor på bryggan i Vrångö hamn.

Har ni något speciellt erbjudande för våra bloggläsare?

– När vi nu öppnar efter vintern kommer vi ha en tävling som går ut på att gissa vikten på en låda skaldjur. Den som vinner får innehållet.

Om Burfiskarna
Burfiskarna ligger vid Eriksbergs brygga nedanför Hotell 11 varje fredag mellan 14.00 och 18.00 och finns att nå via telefon 0703- 97 50 91 för reservation och för att besvara frågor. På deras  Facebooksida kan ni mer eller mindre dagligen följa vad som händer för Burfiskarna och på deras hemsida ni läsa mer om deras verksamhet och se film och bilder.