Skapande och kreativitet i Färjenäs

Av en slump sprang Ulrica Elmberg på lokalen i Färjenäs och föll pladask. Här berättar hon om sin konst och kommande aktiviteter i Färjenäs – galleri, butik och verkstad.

Hej Ulrica, berätta om er verksamhet?
– Vi är två keramiker som driver Färjenäs – galleri, butik & verkstad. Det senaste året har dock min “kollega”, Katrin Arnvik, gjort en längre paus, så nu är det främst jag som jobbar i verksamheten.

Du är keramiker, vad skapar du?
– Jag arbetar med stengodslera och till största delen kavlar, tummar, skulpterar och ringlar jag. Men jag vill hålla drejandet vid liv så då och då hamnar jag vid drejskivan. Jag har gjort änglar, hus, ljusstakar och djurhuvuden, men den senaste tiden har det blivit många keramikfrökapslar som man kan dekorera trädgårdar och uteplatser med. I samband med att jag förra året medverkade i en utställning på Bohusläns Museum på temat resa började jag tillverka mindre kopior av olika papperspåsar, och det har jag fortsatt med. 

Vad erbjuder Färjenäs – galleri, butik och verkstad besökarna ?
– Verksamheten är en kombination av galleri, verkstad och butik där jag först och främst visar och säljer min egen keramik. Jag erbjuder också kurser i lera för barn och vuxna och två gånger per år anordnar jag evenemanget AVTRYCK. Vid dessa tillfällen bjuder jag in 15-20 andra konstnärer att ställa ut. Jag ordnar också barnkalas där barnen får prova på att arbeta med lera och företag kan boka hel- eller halvdagsworkshops.

Vad lockade med Färjenäs?
– Jag hamnade i Färjenäs av en slump. 2010 startade jag upp verksamheten i Sävedalen, men för fyra år sedan åkte jag förbi Färjenäs och föll pladask för området, huset och lokalen. Jag sa till ägarinnan att om hon någon gång skulle vilja hyra ut lokalen så var jag mycket intresserad. Några månader senare ringde hon och erbjöd mig att hyra. Jag trivs jättebra, det är en kreativ miljö där lusten för skapande lätt infinner sig.

Vad händer i galleriet under 2016 ?
– Det blir prova på-kurser i lera för både barn och vuxna och flera olika utställningar. Jag väntar också besked på några nya spännande aktiviteter som jag inte kan avslöja just nu, men håll utkik på vår hemsida för mer information.

Kalendarium – urval av årets aktiviteter:
Prova på lera för vuxna dagtid startar den 24 februari (5 tillfällen)
Prova på lera för barn eftermiddagar startar den 24 februari (5 tillfällen)
Prova på lera för femåringar eftermiddagar startar 25 februari (4 tillfällen)
AVTRYCK arrangeras 8-15 maj
I juli ställer Pernilla Deurell och Anna Ryman ut målningar

Galleriet har öppet för besök onsdagar och torsdagar mellan kl. 10 och 15.

Läs mer på hemsidan eller på Facebook.

Bild: Ulrica Elmbergs frökapslar och påse i keramik.