Färjenäs Café – en äkta tradition

Färjenäs café som ligger vid Västra Eriksberg antas vara Göteborgs näst äldsta café. Caféet drivs i samma lokaler sedan 1906, där det en gång i tiden fanns ett arbetarcafé för de som jobbade i området. Och lite har förändrats sedan dess, fortfarande kan man beställa en ”arbetarmacka” med ägg, bacon och falukorv vid ett bord prytt med broderade dukar. Precis som förr. Det är nämligen ägaren Håkan Wennerstens mål, att bevara de gamla traditionerna, vilket är genomgående i såväl mat som inredning.

Över en liten pratstund tog vi reda på mer om det historiska caféet.

Hur länge har du drivit Färjenäs Café, Håkan?

– Jag har haft caféet i ett och ett halvt år nu, och slog upp portarna i november förra året efter att ha renoverat ett tag. Det är fortfarande inrett i en äldre, gammaldags stil men med en lite uppfräschning.

Vad serverar ni för någonting? 

– Vi serverar traditionell fika såsom smörgåsar, hembakat bröd och bakverk. Köttbullemackan, ”västkustmega” och ”arbetarmackan” är några som är väldigt populära. Andra populära bakverk är bland annat toscakaka, hallongrottor och äppelkaka, som jag bakar med äpplen jag fått från grannens trädgård här i Färjenäs. 

Hur kom det sig att du tog över caféet?

– Jag har egentligen alltid haft ett intresse för bakning och matlagning, och när jag blev tipsad om att caféet var till salu såg jag möjligheten att lämna mitt dåvarande arbete för någonting jag brinner för. På lång sikt önskar jag hålla på mer med fisk och skaldjur i kombination med caféet.

Hur tar man sig enklast till Färjenäs Café om man inte bor i området?

– Det går många olika kommunikationslinjer hit och då åker man till Ivarsbergsmotet. Det går även bra att ta bilen då det fortfarande är gratis parkering här ute. Även Älvsnabben är möjlig att ta till Klippan och sedan promenera hit. 

Vad är det bästa med Eriksberg?

– Jag skulle säga att det bästa är att området expanderar vilket bidrar till att fler folk hittar hit. Vi har en bra blandning av besökare idag med allt ifrån barnfamiljer, byggarbetare och äldre, till hundägare som gärna är välkomna med sina hundar. Här finns ju fina områden för promenader som kan avslutas med en fika. 

Vi tackar Håkan för att han tog sig tid och tipsar om att göra ett besök till detta historiska café. Stannar man ett tag har man nämligen möjlighet att få höra mer historia från området. Visste du till exempel att första spadtaget till staden Göteborg togs vid Färjenäs? 

Besöksadressen till Färjenäs café är, Karl IX:s Väg 1, 418 34, Göteborg. Vid frågor finns Håkan tillgänglig på telefon 0709-633866, eller mail hakanwennersten@gmail.com.

Öppettider:

Mån-Tor 9-15
Sön 11-15

En kommentar

  1. Vill tacka er för en trevlig fredageftermiddag med gott kaffe och goda smörgåsar i mysig miljö o trevlig personal. Från oss fem som besökte ert café.

Kommentarer är stängda.