Bohuslinjen – 3 kompisars dröm.

Tre entusiastiska kompisar sedan många år, Filip Andreasson, Eduard Enhager och Per Emil Abrahamsson som alla har en gedigen erfarenhet av sjöfart på olika nivåer kunde år 2021 genomföra den mångåriga drömmen om att driva ett eget fartyg modell äldre för passagerartrafik. De ville starta ett rederi och köra passagerare ut i skärgården och anordna olika event.

Den gamla kanalbåten M/S Sandön som fanns i Dalslands kanal och som byggdes här på Eriksberg 1910 var till salu och de tre slog till och drömmen blev verklighet.
I juni samma år kom M/S Sandön tillbaka till sitt födelseområde Eriksberg som numera är ett attraktivt bostadsområde och även en hamn för kulturbåtar.

Tyvärr blev detta mitt under pandemin och starten blev inte riktigt vad de tänkt sig, men Sandön döptes om bara ett par veckor efter att hon anlänt till Eriksberg. Vad kunde då inte vara mer lämpligt att döpa den gamla skutan till just ”Eriksberg” för att verkligen passa in i miljön på Eriksberg som nu är hennes hemmahamn. Det har nu gjorts en massa ändringar och förbättringar ombord för att möta upp till de ändamål hon kommer att användas till.

Serveringstillståndet för alkohol som tidigare enbart gällt under tiden fartyget varit ute och seglat är nu klart även för att kunna ligga still vid kaj och servera alkohol. Nu kan vi anordna olika temakvällar även vid kaj i framtiden säger Filip.

Fredag 5 augusti blir det kajpremiär med ”After Work” med trubadur ombord på M/S Eriksberg. Det skall bli intressant att se hur detta avlöper och det kommer att bli fler kvällar att besöka fartyget för lite mat och- dryck, eller kanske bara för en öl eller ett glas vin säger de tre redarna.

Tanken är även att om vi varit ute på havet med Eriksberg och kommer hem till kaj i rimlig tid, då kunna ligga vid kaj och hålla baren öppen några timmar. Då är alla välkomna ombord.
Detta kommer att tillföra Eriksbergarna ytterligare ett utbud och komplement till de många caféer och restauranger som redan finns här och som bl.a. gör området så attraktivt.

Kompistrion säger med gemensam mun att de gärna välkomnar fler serveringsställen till området då detta automatiskt drar till sig folk både från Eriksberg och från andra delar av Göteborg.

Nu börjar bokningarna rulla in och senaste tiden har vi haft ett par körningar i veckan, säger Filip som nu även har fått sin behörighet att själv få framföra fartyget.

Filip, Eduard och Per driver bolaget och tar ibland hjälp av timanställd personal som rycker in vid behov.

Trion har även nära samarbete med den lilla skutan ”Bastudroskan” www.bastudroskan.se som är en flytande bastubåt man kan hyra om man vill uppleva Göteborgs hamn och skärgård kombinerat med bastubad och trevlig samvaro med vänner.

Nu gäller det att se till att fler uppmärksammar att ”M/S Eriksberg” finns och att få in fler bokningar nu när pandemin tacklat av och livet kunnat återgå till det mer normala.
Vår hemsida finns naturligtvis att gå in på, www.bohuslinjen.se men vi är nu även aktivt ute på olika sociala medel som Facebook och Instagram.
Vi kommer regelbundet att lägga upp våra aktuella förehavande på Facebookgruppen ”På gång på Eriksberg” och Instagram, då vi även vänder oss till alla Eriksbergare som bor här.

Text Lennart Börjesson 2022-07-25