Café Kvarnpiren

Foto Lennart Börjesson

Riina Arfwidsson hade innan hon kom till Eriksberg alltid arbetat i bröd- och cafébranschen och bl.a. arrenderat Caféer både på Godhemsgatan som på Kungsgatan i Göteborg innan hon blev gravid. När sönerna blivit några år tyckte Riina att det skulle var intressant att skaffa ett eget Café och började titta över marknaden vad som fanns att tillgängligt i stan att eventuellt kunna ta över. Blicken riktades bland andra snabbt till Alex Café på Eriksberg som låg på Spontkajen och just var till salu. Riina såg utsikten över älven, miljön i området och den expansiva nybyggnationen i området. Det blev kärlek vid första ögonkastet. Valet blev inte så svårt och Riina blev med Café. Inte så lite pirrigt och spännande. Året var 2005 och slumpen blev till ett tillfälle. Eriksberg var tills nu rätt okänt för henne men så trivsamt.

Nu började planeringen för övertagandet. Ett Konditori utan musik och med en lugn miljö ville Riina skapa. Att söka serveringstillstånd för alkohol har aldrig Riina ens funderat över, utan detta skulle bli ett vanligt gammalt Konditori med Kaffe, smörgåsar, kaffebröd och glass som den befintliga huvudmenyn även tidigare var. Det som är lite nytt, är att det även finns en liten hundmeny för de fyrfota gästerna.

Under året som gått med Coronapandemin, har Cafégästerna minskat drastiskt under våren, för att senare sakta ha kommit tillbaka. Då hon alltid haft gott om plats mellan borden inne i Caféet, behövde det inte glesas ut bland borden där. Men hälften av borden på den lilla uteserveringen Riina nyttjar fick tas bort. Detta märktes tyvärr tydligt av i det fina sommarvädret vi hade 2020, säger Riina.

Med en trogen personalstyrka på två och en halv personal + semestervikarier, är Riina i bra balans för driften av caféet. Utvecklingen i området med fler etableringar av caféer och restauranger med varierande utbud är bara så välkommet. Detta skulle gynna Eriksberg och dra hit fler besökare till vårt vackra promenadstråk poängterar Riina.

Själv har hon efter så många år på Eriksberg ännu inte tänkt slänga in handduken. Med min älskade Eriksbergskaj utanför caféet och alla personliga kundkontakter planerar jag allt att fortsätta några år till, säger Riina och hälsar glatt på en passerande stamkund.

Hemsida: www.cafekvarnpiren.se

Text Lennart Börjesson