Eriksbergs IF

Foto: Ann-Marie Losenborg

En fotbollsentusiast sedan barnsben!

Reine Lindmark, ordförande i Eriksbergs IF, föddes i princip in i fotbollsvärlden. Reines pappa var med och startade klubben tillsammans med arbetskamrater från båtvarven för exakt 90 år sedan.

Familjen bodde alltid i närheten av Eriksbergs IFs fotbollsplan som legat på olika ställen. Den första planen låg ungefär där Taubeskolan finns idag men flyttades senare till där Eriksbergs köpcenter ligger. Klubben fick sin permanenta plats och sitt klubbhus vid Krokängsparken 1981 och fick ett ”lyft” när planen fick konstgräs 2008. Sedan tre år är klubben tillfälligt flyttad till Rosenhill under byggnationen av Hamnbanan/Eriksberg-Pölsebo. 2023 ska den vara klar och då kan man flytta tillbaka.

Med pappa i klubben och nära till planen var det självklart att Reine också började spela fotboll. Nu har ”skorna lagts på hyllan” men kärleken till fotboll och engagemanget består och ges istället till barnbarnen och barn och ungdomar i klubben.

Engagemanget i klubben har även den en lång historia. Reine kom med i styrelsen redan 1966 och har sedan dess haft flera roller, både som sekreterare och ordförande som nu.

Eriksbergs IF har i dagsläget drygt 500 medlemmar varav cirka 70 ledare som i många fall är en förälder. Klubben har en fantastisk ideell verksamhet för flickor och pojkar i alla åldrar och även seniorer som man blir vid 19 års ålder. Liksom andra sporter har verksamheten tvingats pausa något sedan förra våren. Reine berättar att klubben ändå har klarat sig relativt bra under pandemin eftersom fotboll är en utomhussport. Liksom för alla andra har klubben fått rätta sig efter restriktioner. Det tillfälliga klubbhuset har varit stängt och alla har fått komma ombytta, man har bara fått träna och inte tävla. Seniorernas träningsmatcher kunde inte genomföras under en period varpå deras tränings- och tävlingssäsong så gott som då försvann. Lite publik har det alltid funnits eftersom man kunnat sprida ut sig utanför banans sidor. Nu när restriktionerna har lättats kan verksamheten komma igång mer vilket är glädjande för alla.

Eriksbergs IF har andra aktiviteter än bara fotboll för att få in pengar till klubben. Bland annat är det tradition att ordna Midsommarfirande med sedvanliga försäljningar men förra året blev de inget och även årets firande fick ställas in.

Förväntningen för framtiden är att man ska kunna fortsätta fylla på underifrån med nya fotbollsintresserade barn och ungdomar. Klubben har under åren märkt av att det byggts mycket i närområdet och på Hisingen som är det främsta upptagningsområdet. Alla är välkomna! Men, det finns ändå en begränsning. Med många medlemmar och många lag blir det svårt att pussla ihop tränings- och matchtider. På nuvarande tillfälliga läge är klubben ensam om att använda fotbollsplanen men när de är tillbaka vid nya Krokängsplanen kommer de att få dela planen med andra klubbar. Kontakten med närliggande klubbar är god så det kommer att lösa sig säger Reine.
Reine och klubbens aktiva ser fram emot att flytta tillbaka till Krokängsplan där de får ett alldeles eget klubbhus i två plan utan källare som de varit med om att rita på mark som arrenderas av Göteborgs Stad/Idrott & Förening. De allra flesta lokalerna i klubbhuset kommer att ligga ut mot planen och det blir en stor altan på övre plan. Det blir också en läktare på långsidan av planen vilket säkert uppskattas även när klubben är värdförening för bl.a. Gothia Cup.

Med sin långa tid och erfarenhet i klubben har Reine så klart mycket att berätta. Engagemanget och glimten i Reines ögon när han berättar om verksamheten, flytten tillbaka till Krokängsparken och fotboll i allmänhet går inte att ta miste på!

Hemsida: www.laget.se/ERIKSBERGSIF

Text: Ann-Marie Losenborg