Gardenia Blommor – blomsteraffären på kajen

Foto: Ann-Marie Losenborg

Elenore som driver den fina lilla blomsterbutiken ”Gardenia blommor” på Eriksbergs kajkant är en riktig blomsterentusiast.

Gardenia blommor startade egentligen på Kyrbytorget 1955 men flyttades till Eriksberg för cirka 13 år sedan. Blomsterentusiasten Elenore Skoglund tog över butiken för drygt nio år sedan och driver den ensam och hon berättar att både logo och telefonnummer är desamma som från början. Det är en djärv kvinna som sedan tonåren drömt om att driva eget vilket nu i vuxen ålder blivit något helt annorlunda än den tidigare anställningen hos en leverantör med hela Sverige som arbetsfält.

Att det blev just en blomsteraffär var ingen slump. Elenore med sin kärlek i det vackra med blommor och blomsterarrangemang har gått den långa vägen. På all sin lediga tid var hon under flera år lärling hos sin syster som arbetar i blomsterbranschen och det var också hon som såg att butiken Gardenia blommor var till salu. Eftersom Elenore letade efter en verksamhet blev det ett besök i butiken. Hon fängslades direkt av själva butiken och det fina läget. Det blev därför ett snabbt övertagande och efter bara två månader fick Eleonore butiksnycklarna och började förverkliga sin dröm.

Inne i butiken råder en härlig känsla med en sagolik palett av färg och doft! Elenore som alltid tyckt om mötet mellan människor och drivs av det vackra tycker om att sprida glädje och lycka men till branschen hör även att göra något fint till sorg. Elenore berättar att Gardenia blommor är helt fristående och inte ingår några blomsterförmedlingsföretag men att det ändå går utmärkt att beställa blommor och få dem budade inom hela Göteborg. Samma fina känsla som råder inne i butiken finns också utanför när säsong och väder tillåter. Då dukas det upp med ett urval av säsongsväxter men också av vad som finns att köpa inne i butiken. Kunderna kan plocka själva ute och betala inne eller med Swish, det är så man gör när man har tillit och tycker om sina kunder. Elenore gör också säsongsplanteringar för bostadsrättsföreningar i närområdet utanför Quality Hotel 11, Eriksbergshallen och på Eriksbergstorget, det senare på uppdrag av tekniska förvaltaren GUAB. En förhoppning är att kunna utöka verksamheten med säsongsplanteringarna och gärna även få förgylla receptionsdiskar med fina buketter.

Även om det är en blomsterbutik är det som innehavare inte bara en dans på rosor! Utöver att ta hand om kunderna innebär arbetet också att gå upp tidigt ett par gånger i veckan för att med omsorg göra inköp och att alltid stanna kvar efter stängningsdags. Blommor ska snittas om, det ska bytas vatten, krukväxterna ska vattnas, buketter och kransar ska bindas osv. Liksom många andra i branschen känner Gardenia blommor av en ökad försäljning under bl.a. Alla hjärtans dag och studentfirande och under säsongen för utomhusväxter. Det finns alltid att pyssla med i butiken och till allt detta får Elenore hjälp två dagar i veckan.

På fråga om hur det går i pandemitid svarar Elenore att det så klart är kännbart men restriktionerna under pandemin har lockat fler kunder att handla lokalt och det vore trevligt att alltid få vara den naturliga lokala blomsterbutiken. Generellt sett är konkurrensen från de större matbutikerna som säljer blommor inte så rolig men hon ser ingen konkurrens med de övriga blomsteraffärerna inom området, alla har ju sin nisch.

Nu när utomhussäsongen är här finns paletten med växter på trappavsatsen utanför butiken som är det bästa skyltfönstret. Bra väder och trevlig exponering är alltid positivt.

Det råder ingen tvekan om att Gardenia blommors kommer att fortsätta vara Elenors liv i flera år framöver. Kärleken till det vackra med blommor i olika färg och form liksom kärleken till mötet med sina kunder kommer alltid att finnas där. Det är liksom lite som att vara gift med jobbet avslutar Elenore med att säga.

Följ på Facebook: facebook.com/Gardeniablommor

Text: Ann-Marie Losenborg