Glassen och Våfflan vid Eriksbergsdockan

Foto: Lennart Börjesson

Glassen och Våfflan etablerade sig vid Eriksbergsdockans östra sida alldeles vid gångbron lagom till vårsäsongen 2019. Lokalen de huserar i inhyste tidigare den marina butiken Pir 58.

Sinan Turkdogan som driver glasskaféet bor själv i området och har bara ett par minuters promenad över bron till sitt Glasscafé. Efter några år som boende på Eriksberg kom Sinan på att det saknades ett riktigt Glasscafé på Eriksberg.

Sagt och gjort! Sökandet efter lämplig lokal startade. När nämnda lokal blev ledig och Sinan ansåg att den skulle passa utmärkt slog han till och helt plötsligt hade Eriksbergsområdet utökat sitt serveringsutbud med en helt ny verksamhet. Glasscafét blir ett nog så gott komplement till den godisbutik Sinan driver i Torslanda.

Nu serveras det glass från ”Carte D´or” och den italienska premiumglassen ”Grom” under de ca nio månader om året serveringen är öppen.

Caféet har blivit väldigt populär både hos både boende och besökare till Eriksberg. Kalla kaffedrycker och färskpressade juicer finns i kylsortimentet och även nämna den digra menyn för varma kaffedrycker. Inte bara glass, utan det finns alltid något som passar även den kaffesugne.

Säsongen 2019 blev startåret och omsättningen blev som förväntat inte så lysande första säsongen och någon lönsamhet hade vi inte räknat med första året. Det tar ju lite tid att arbeta upp en ny verksamhet trots att kundunderlaget finns i den strida ström med folk som rör sig på Eriksberg, säger Sinan.

Säsongen 2020 klättrade omsättningen upp till det dubbla, men med 4 – 5 personal på sommaren och 2 st. på vår/höst var det ännu inte någon lysande affär.
Coronapandemin har liksom för så många andra även drabbat glasskaféet. Det är väldigt svårt att göra någon bedömning om hur denna påverkan har varit, då vädret har en så stor betydelse just vid glassförsäljning.

Det märktes snart att vid varma sommardagar då folk vill äta glass, fanns ett visst motstånd att ställa sig i kön om den blivit för lång. Några i kön har ibland haft lite svårt med avstånden vilket gjort att en del har vänt och promenerat vidare. Däremot har den stora uteserveringen använts flitigt av glassätande kunder när vädret har tillåtit.

Vi hoppas och tror mycket på säsongen 2021 och ser med tillförsikt fram emot denna säsong som så smått kommit i gång.

Vi hoppas naturligtvis på att vädret är med oss och att det blir en fin och varm sommar, skrattar Sinan när vi skiljs åt!

Text
Lennart Börjesson