GUAB, det moderna bolaget för fastighetsskötsel och ekonomisk förvaltning

Foto: Lennart Börjesson

GUAB, är Eriksbergs förmodligen äldsta nu aktiva bolag och fyllde 40 år 2019. Bolaget har huserat här på Eriksbergsområdet ända sen 1979, samma år som varvsepoken gick in i sin slutfas och varvet Eriksbergs Mekaniska Verkstad lades ner.

Nuvarande ägare och Vd Ann Olsén Norland tog över bolaget från pappan Janne som startade bolaget. Janne arbetade tidigare på Eriksbergsvarvet som entreprenör fram till nedläggningen. I dag är det Ann som driver bolaget med hjälp av styrelsen och sin ledningsgrupp.

Bolagets inriktning var från början underhållsarbete på varvet samt ställningsbygge som sedan mer gick över till mellanlagring av metaller för Londonbörsen och Skandiatransport. 2005 föll
metallmarknaden och flyttades från Europa till Kina som tog över den marknaden.

När bostadsbyggnationen på Eriksbergsområdet kom igång övergick verksamheten till fastighetsskötsel, lokalvård och ekonomisk förvaltning.

Sedan många år huserar bolaget i det gamla Snickeriet på Eriksberg och av de 18 anställda är 10 kvinnor, ett nog så gott betyg i en annars så mansdominerad bransch. Att jämna ut köns-fördelningen i bolaget har Ann strävat efter under alla år. Anna-Lena Lundgren arbetsleder lokalvårdarna och Daniel Ståhlgren samt Conny Magnusson leder övrig fastighetsskötsel. Även medarbetarna på arbetsplatserna tar ett stort ansvar i sina respektive verksamheter.

Bolaget är sedan 2012 certifierat i FR2000, som är ett verktyg för verksamhetsledningssystem vad gäller kvalitets- och miljöledningssystem. Bolaget har sitt kontor på Maskinkajen där Ann och Annika Hermansson sitter. Annika är redovisningsekonom för Samfälligheter och Bostadsrätter.

GUAB är som sagt väl etablerad på Eriksberg, men har även uppdrag på andra ställen längs Norra Älvstranden. Långsiktiga målinriktningar är att följa med byggnationen på Eriksberg och Norra
Älvstranden som ligger i en mycket expansiv fas och att ta in fler uppdrag i verksamheten efter kommande behov.

Coronapandemin har satt sina spår även hos GUAB, med ökad sjukfrånvaro under våren 2020 men som sedan planat ut. De anställda har ju stannat hemma vid minsta tecken av förkylningssymptom helt enligt rekommendationerna. Vissa jobb har kanske tagit lite längre tid att få färdiga, men förstående beställare är alltid bra att ha i ryggen. Däremot har pandemin inte påverkat mängden arbete för GUAB.

Ett attraktivt Eriksberg påverkar naturligtvis GUAB med möjligheten till fler uppdrag och Ann strävar efter att öka engagemanget på Eriksberg med närområde.

Bara att önska lycka till.

Hemsida: www.guab.se

Text
Lennart Börjesson