Kaféet Flickorna på Färjenäs – en riktig pärla med fin historia.

När Barndomsvännerna Lisa Burden och Susanna Lindelöv Frisk får frågan om hur de startade sitt kafé blir det en berättelse om deras vänskap sedan barndomen nära Färjenäs och tankarna om att göra något tillsammans när pensionen närmar sig.

Det hela tog ordentlig fart under en resa till Paris där det blev många fikastunder och vad de ville göra började mer konkret ta form. Så klart skulle det bli något inom service med ”värdskap i världsklass”, gärna ett kafé och gärna på Färjenäs. Men där fanns det redan ett, Göteborgs näst äldsta med anor från 1903. De kontaktade den dåvarande kaféägaren som inte tänkte sälja. Det var dock inget hinder och efter att varje helg under ett halvår ha fikat på kaféet för att visa att deras fråga var seriös fick de till sist praktiserat på kaféet. Så klart blev de godkända och kunde förverkliga sin dröm.

På hotellet i Paris, Castille de Paris, var det katten ”Elliot” med sin charmerande starka karaktär som fick ge deras företag dess juridiska namn Castelliot AB. Som hundägare beslöt de att deras fokus skulle bli hundar vilket senare visade sig vara ett mycket uppskattat koncept. Konceptet skulle också vara jordnära, retro och hemlagat fika av närproducerade råvaror.

Nu har ”Flickornas” dröm funnits i fyra och ett halvt år. Från onsdag till söndag finns Lisa och Susanna i sitt kafé och gör allt från grunden som hör till ett kafé men med ett enda undantag, stor del av matbrödet levereras av ett litet lokalt bageri. För att hinna med och ta hand om alla gäster finns drygt tio medarbetare som hjälper till, mest säsongsarbete och speciellt under helgerna. Lokalen har plats för 30 gäster i vanliga fall men under pandemin är det betydligt färre gäster inomhus. Till fastigheten hör en stor trädgård som uppskattas av gästerna, särskilt nu då många fler kan fika utomhus. Lisa och Susanna berättar att de har tackat ja till att ta över resten av våningsplanet i huset vilket betyder att kaféet till sommaren blir betydligt större. Utbudet kommer att bli detsamma dvs. främst bakverk med bär eller äpple och rejäla smörgåsar. Enligt Lisa och Susanna är smörgåsen ”Patentare” med stekt falukorv, bacon och ägg en höjdare, en hel lunch med andra ord. Och naturligtvis hemmagjort hundgodis i egna skålar till alla fyrbenta VIP-gäster!

Stamgästerna är många och både gamla och nya gäster hittar till kaféet året om. Flickorna på Färjenäs har ett unikt läge på Karl IXs väg, ovanför älven alldeles vid själva parken och den stora öppna gräsplanen. Det är mycket folk i rörelse i själva Färjenäs och många besöker även lekplatsen och fotbollsplanen i närheten. Många rastar hunden och många andra vill bara vara i det fina området. Lisa och Susanna märker av att det är glesare med aktiviteter runt omkring nu under pandemin. Omsättningen som tidigare har ökat år från år har nu stannat av lite men väninnorna är glada att kaféet ändå går bra i denna speciella tid och arbetar vidare med sitt ”värdskap i världsklass” och den goda kvalitén.

Framtidsutsikterna är goda och de är inte oroliga för konkurrens säger Lisa och Susanna unisont. Färjenäs är ju ett intressant område som ofta uppmärksammas i media numera. Det lockar nya besökare och gäster utöver alla de som redan känner till området och kaféet. Många har fått upp ögonen för att vara sociala utomhus och det finns gott om sittplatser och grillplatser runt ikring. Den stora gräsplanen håller på att få ett rejält lyft och iordningställs nu för att kunna användas för större evenemang i staden. Till våren ska ett veteranmonument invigas på gräsplanen och förhoppningsvis kommer Göteborgs motorhistoriska klubb att återkomma i maj med sina veteranbilsträffar på onsdagar. Med all säkerhet kommer så småningom fler aktiviteter till området och fler och fler att hitta hit till denna pärla i staden som är lätt att nå till fots eller med kollektivtrafik.

Visionen som Lisa och Susanna har är att utveckla verksamheten och ta hand om alla sina gäster, gamla som nya, med eller utan hund så länge de kan. Något som de gör med sitt fina värdskap, kvalitet och värme och de är därför otroligt glada över att ”Flickorna på Färjenäs” fått utmärkelse i restaurangguiden ”White Guide” som årligen testar och presenterar närmare 800 kaféer och restauranger.

Text: Ann-Marie Losenborg

Hemsida: flickornapafarjenas.se