River Restaurant, mat och dryck mitt i älven

Redan 2004 tog trion Hanna Granberg, Camilla Andersson och Lasse Hedman över River Café. Camilla och Lasse hade redan en lång erfarenhet från krogbranschen. Restaurangen är belägen i en ombyggd servicebyggnad ute på Dockepiren och var under varvstiden en byggnad med diverse service till flytdockorna vid Eriksbergs Mekaniska Verkstad.

Varför just Eriksberg kan man ju fråga sig. Jo det unika läget i en historisk varvsmiljö för en restaurang mitt ute i älven, säger Lasse. Restaurangen är ju stor med så många möjligheter för både bröllop, stora bemärkelsedagar, företagsevent, men ändå plats för de enskilda restauranggästerna samtidigt.

För ett par år sedan byggdes uteserveringen in och integrerades med den befintliga glasverandan, vilket resulterade i att verandan nu har plats för i vanliga fall 80 – 90 sittande gäster.

Sedan 2004 har det varit lite olika ägarkonstellationer, men Lasse Hedman har hela tiden varit med. Nu drivs restauranten av Jessica Holmgren som även har en lång krogerfarenhet, Lasse Hedman, Niklas Persson och Joakim Broo, de två sistnämnda som erfarna köksmästare på restaurangen. Att involvera delar av den befintliga personalen gör arbetet än mer intressant.

River Restaurant som namnet nu är, har ca 20 helårsanställda i sitt team.

Hösten 2015 tog River Restaurant även över restaurang Deliverkets lokal vid Eriksbergsdockan och öppnade Tapas By River. Som namnet förmedlar serveras tapas med influenser av det bästa från hela medelhavet. En mötesplats som väl passar in i restaurangutbudet på Eriksberg.

Den planerade båtutställningen i Eriksbergsdockan som skulle hållas i april 2021 blev tyvärr inställd då Coronapandemin bröt ut, men nästa år kommer den istället att bli av och blir ett lyft för alla Eriksbergs serveringsställen och ökar på mångfalden på utbuden i området säger Jessica.

Året som gick med Coronapandemin blev en kalldusch för hela restaurangnäringen med det enorma besökstapp alla restauranger drabbades av. Att sedan restriktioner med tidigare stopp av alkoholserveringen till kl. 20,00 gjort att den andra sittningen helt har uteblivit gjorde det inte bättre. Den slor undan benen på restaurangnäringen. Detta tillsammans med att många är rädda att gå på restaurang, trots att skötsamma restauranger inte varit någon stor smittkälla enligt alla undersökningar.

Under hösten när restriktionerna i flera steg lättat har vi sett att hela restaurangbranschen saknar personal. Detta på grund av att många restaurangarbetare när de varit friställda varit tingade att söka sig till andra branscher och kanske då inte kommer tillbaka till restaurang.

Nåväl, nu har det från 29 september släppt på alla restriktioner och vi med ser med glädje att våra vanliga kvällsgäster börjar återkomma och bokningar med bröllop och andra fester börjar rulla på igen. Vi måste se framåt och tro på att vi även skall kunna återkomma med alla små som stora bröllop, födelsedagsfester och andra event som vår restaurang mitt ute i älven tidigare anordnat och ser redan en efterfrågan…

Hemsida: www.riverrestaurant.se

Text. Lennart Börjesson