Salong Ramona HAIRdesign

Hårsalongen på första parkett mot Eriksbergstorget och älven

Foto: Ann-Marie Losenborg

I ”Salong Ramona HAIRDesign” arbetar mor och dotter sida vid sida tillsammans. Liksom sin mamma har dottern Josefine ända sedan barnsben tyckt om att göra folk fina.

Salongen har drivits av Monica Ajnestig sedan 1975 som är medlem i branchorganisationen Sveriges Frisörföretagare. Från början i anslutning till huset i Kärra. När barnen flugit ut och huset blev för stort gick flytten till Eriksberg. Monica mellanlandade då under några år på en salong på Kvilletorget. Men, att driva egen salong igen lockade. När presentaffären på Eriksbergstorget slog igen 2008 tog Monica över lokalen.

Salongen har ett bra läge med utsikt mot älven och Eriksbergs färjeläge och här arbetar nu fyra frisörer. Till en början drev Monica salongen som en enskild firma där dottern var anställd men vid senaste årsskiftet ombildades firman till ett aktiebolag med delat ägande. Tanken är att dottern ska ta över salongen och Monica har redan nu, med ålderns rätt, börjat trappa ner och arbetar bara några dagar i veckan. Numera är det tre företag under samma tak. Utöver aktiebolaget är det två som hyr stol och driver egna firmor, frisören Ann som arbetat på salongen i sju år och Helene som började för ett år sedan, precis när pandemin startade.

Det finns många salonger i närområdet men på frågan om Monica ser någon konkurrens blir svaret tydligt nej och fortsätter att konkurrens är bra för både kvalitet och kunskap. Alla fyra frisörerna har en fast kundkrets men välkomnar så klart nya kunder. Många kunder följde med Monica till Eriksbergstorget från både Kärra och Kvilletorget men några har fallit bort. När salongen öppnades på Eriksbergstorget var område inte fullt utbyggt och Monica upplever en klar skillnad nu mot då. Nya kunder har tillkommit allt eftersom området byggts ut, främst från boende i området men det kommer också en del strökunder. Några av dem är gäster på Quality Hotell 11 som ligger snett över torget. Monica berättar vidare att sedan pandemin startade har nya kunder som inte vill resa in till centrum med egen bil eller kollektivt istället bokat tid i salongen.

Trots att det är fyra frisörer som har sitt arbete i salongen kan de under rådande restriktioner bara vara tre i taget med kunder eftersom lokalens yta inte tillåter att det vistas fler än sex personer där samtidigt. Monica har därför ställt en liten sittgrupp utanför salongen där kunderna som kommer lite tidigt och även eventuellt sällskap får vänta och under tiden njuta av den fina utsikten.

Att alla inte kan arbeta i salongen samtidigt nu under pandemin har så klart påverkat ekonomin. Monica tvingades permittera sin dotter till nästan hälften några månader förra våren då hon var anställd och sökte därför och beviljades omställningsstöd. Hyresvärden har också varit tillmötesgående och halverade hyran under den första fasen av pandemin. Sommarsäsongen och början på hösten förra året då smittoläget tillfälligt gick ner något blev gynnsammare. Även om det finns stöd att söka tycker Monica att det är för krångligt och svårt. Hon ser istället fram mot tiden som vi alla längtar efter, en tid då pandemin bromsats och allt ska kunna återgår till det mer normala igen.

FB-sida: Ramona HAIRdesign

Text: Ann-Marie Losenborg