Månadens företag: Eriksbergs Choklad

Eriksbergs Choklad är chokladälskarens dröm – en affär med handgjord choklad av högsta kvalité. I butiken på Monsungatan 60 är all choklad ekologisk och rättvisemärkt och dessutom erbjuds ett brett utbud av kaffe, te och spansk lakrits. Vi har pratat med Giovanna Strömsnes för att ta reda på mer om företaget. 

Hur kommer det sig att ni valde att etablera er på Eriksberg?
 – Först och främst är det för att vi bor här, och tycker väldigt mycket om området. Sen tyckte vi att det saknades faciliteter av denna typ, att Eriksberg skulle behöva en chokladbutik.

Hur länge har Eriksbergs Choklad funnits?
– Vi har funnits i ett år ungefär. I Göteborgsområdet finns vi idag endast på Eriksberg, men det är inte omöjligt att vi öppnar upp en till butik i framtiden.

Hur ser intresset för choklad ut, har det förändrats genom åren?
– Det finns ett stort intresse för choklad i Sverige, och då för fin choklad. Det är stor skillnad på choklad och choklad, vilket det är många som inser. Det finns många som lägger pengar på fin-choklad och unnar sig god kvalitet, istället för dålig sockerchoklad. Ekologiskt och rättvisemärkt choklad är någonting som blivit väldigt populärt, vilket vi är väldigt glada för.

Hur viktigt är det att chokladen är ekologisk?
– Det är otroligt viktigt. Kakaoproduktion är ingen rolig produktion, därför är det av stor vikt att all choklad odlas på bästa sätt, ekologiskt och rättvisemärkt. All vår choklad är därför både ekologisk och rättvisemärkt. Vi arbetar direkt med kooperativ och tillverkare i Peru och snart både Ecuador och Bolivia. Tanken är att hjälpa ursprungsbefolkningarna där genom att köpa deras produkter till bra priser och därmed hjälpa deras ekonomiska utveckling.

Varifrån kommer passionen för choklad?
– Intresset för kooperativ och kakao var grunden för allt, och utifrån det blev choklad en given produkt att arbeta med. Choklad är en förädlad produkt, och någonting som är populärt, och därför viktigt att göra någonting bra av.

Vår importerade choklad kommer från Peru, Ecuador och Bolivia. Sen har vi även vår egengjorda choklad som är tillverkad av vår chocolatier i Kivik med vår choklad som bas. Allt av superhög kvalitet!

Vad säljer ni bäst av?
– Det är nog våra egna praliner från Kivik, de är väldigt populära.

Vilken är din egen favoritprodukt?
– Vår egen choklad som heter Piura blanco. Den är gjord av en mycket sällsynt böna som vi gjort choklad av, den är helt underbar!

Har ni något speciellt erbjudande för våra bloggläsare?
– Alla bloggläsare som handlar valfri produkt på Eriksbergs Choklad får en någon god chokladklubba, pralin eller liknande på köpet.

Öppettider: Tis-fre 12-18, Lör 11-16, Sön 12-16