Delområdet Kajen förbereds inför byggnation

Här i delområdet Kajen blir det nya bostäder.

Illustration av Kajen – se hela filmen till höger. 

Nu är det dags att inleda sista delen av exploateringen av Västra Eriksberg. Under hösten 2012 påbörjar vi förberedelsearbeten för byggnationer i delområdet Kajen. (Området söder om Kvarnberget mellan dockan och Färjenäsparken.) Bostadsrätter och lokaler kommer sedan ta form, med nära vattenkontakt.

Höstens arbete innefattar bergsprängning, en spont som ska torrhålla kvartersmarken under kommande byggnation, ett påseglingsskydd som består av utfyllnad i Göta Älv, rivning av delar av kaj och den östra betongpiren.

Arbetet kommer under sprängning- och spontningsarbetet innebära ofrånkomligt buller i området, dagtid. Vidare medför arbetet att tillgänglighet till Färjenäsparken begränsas, men det finns alternativa vägar att ta.

Själva bygget av de fem nya kvarteren beräknas påbörjas under hösten 2013, och första kvarteret med säljstart efter årsskiftet. Medverkar gör Peab, NCC, JM, Riksbyggen och HSB.

Mer information om förberedelsearbetet kommer efter semestern, då vi upphandlat entreprenör.

Ställ gärna frågor här på bloggen eller kontakta Thomas Nygren, projektledare Västra Eriksberg.
Mail:  thomas.nygren@alvstranden.goteborg.se
Telefon: 031-779 96 21

16 kommentarer

 1. Hej, jag har hört att det ska öppnas ett nytt gym i västra eriksberg. Stämmer det och i såfall vilken kedja?

  /Josefine

 2. Hej Josefine. Det är tyvärr inget vi som bygger på Västra Eriksberg känner till. Det kan vara någon av bostadsrättsföreningarna i området som har ett gym på väg in. Hör vi något lovar vi att meddela det.

 3. Står negativa kommentarer kortare tid än positiva på denna sida?
  Hade åsikter som försvann väldigt fort
  Tydligen för negativa.

 4. När byggnationen runt Dockan är klar, vilken väg kör arbetsbilarna sedan till bygget av kajen. Blir det Monsungatan?
  På Peabs hemsida finns det två arkitekters förslag till bygget på kajen.
  Vilket gäller?

 5. Hej Ann-Christin,
  Byggtransporter för Kajen-byggnationen kommer beroende av typ/ längd att ske dels via Monsungatan respektive byggtransportväg från Karl IX:s väg. Målsättningen är dock att minimera och begränsa byggtrafiken på Monsungatan. Vi håller just nu på med en utredning för att bland annat studera logistikfrågan.

  Vad gäller arkitektförslagen på Peabs hemsida är dessa endast preliminära tävlingsförslag från 2008/2009. Peab har för en tid sedan valt att gå vidare med Tengbom men skisserna som ligger ute på hemsidan idag skiljer sig från de nuvarande förslagen. Så fort vi har mer info återkommer vi här på bloggen med färdiga skisser!

 6. Hej Ingmar,
  Vår ambition är som sagt att publicera alla kommentarer som kommer in. Tyvärr händer det att kommentarer fastnar i spamfilter och vi håller just nu på att titta på vad som gått fel. Vore bra om vi visste vad din senaste kommentar handlade om? För det råkar inte vara den här du syftade på: https://eriksberggoteborg.se/ett-handelsrikt-2012

 7. Hej
  Jag har en fråga om Färjenäsparken bredvid Kajen. Om jag minns rätt ligger det en golfbana bredvid just nu. Kommer denna vara kvar eller bli en del av parken? Om den kommer ingå i Färjenäsparken, hur ska den se ut?
  MVH
  Fredrik

 8. Jag undrar när tiilägsplats för älvsnabben och hållplats för buss kommer vid Monsungatan.

 9. Hej Jan,
  Just nu har vi inget besked kring detta. Vi har kontaktat Västtrafik med en önskan om tilläggsplats för Älvsnabben samt buss och hoppas att det blir verklighet under 2014. Kan dock inte lova något, förutom att vi återkommer här på bloggen så snart vi vet mer.
  Vänliga hälsningar
  Vi på Västra Eriksberg

 10. Hur kommer det sig att Peabs hus plötsligt blivit 1 våning högre än tidigare sagt.Numer skall det bli 11vån.
  Tacksam för svar.
  Gäller kajen 1.

 11. Hej Ingmar!
  Tack för din fråga. Huset har inte blivit högre än vad som är planerat. Detaljplanen tillåter ett vindsplan på samtliga hus som planeras att byggas på Kajen. Vi har diskuterat internt om vi skulle göra exklusiva gemensamhetsutrymmen, förvaring eller vindsvåningar högst upp i husen pejlat av med intressenter och sedan tagit beslut om att vindsvåningar är det alternativ vi planerar för.

  Vänliga hälsningar
  Vi på Västra Eriksberg

Kommentarer är stängda.