Ett händelsrikt 2012

Vintervy Eriksberg

Vintervy på Eriksberg

Mycket har hänt under det gångna året på Västra Eriksberg. Allt från hus till parker och infrastruktur har färdigställts. Många nya verksamheter har flyttat till området och i slutet av september bjöd vi in till Bomässa.

En av de kanske största händelserna under året som gått – i alla fall för Västra Eriksbergs alla barnfamiljer – var öppnandet av Taubeskolan på Platån, som togs i bruk höstterminen 2012. Skolan ligger vackert precis invid Färjenäsparken.

Samtidigt som Taubeskolan öppnade sina lokaler påbörjade vi arbetet med Västra Eriksbergs sista delområde Kajen. Många av er som bor i området har inte kunnat undvika att höra de sprängningar och pålningsarbeten som varit nödvändiga för att ge plats åt de nya husen – som vi hoppas vi kunna börja bygga under hösten 2013.

I november blev vi äntligen klara med ”Färjenästerrassen” – parken på dockans västra sida. Till våren kommer man kunna njuta i parken under träden eller i Färjenästerrassens nya lekpark.

När det gäller bostäder så pågår i dagsläget byggandet av sammanlagt 432 bostäder. Under 2012 har inte mindre än 265 bostäder färdigställts, varav 86 hyresrätter. Totalt har hittills 1217 lägenheter av de planerade 2000 blivit färdiga.

I början av året ställde vi frågan vilken typ av verksamheter man tyckte saknades i Eriksberg. Många av de som svarade nämnde caféer och restauranger. Vi kan glädja er som lämnade dessa synpunkter att bland annat Baka i Sannegården startar en filial i Västra Eriksberg och Eriksbergs choklad slår upp sina portar i ett av de nybyggda husen på den västra sidan av Dockan.

Sista helgen i september bjöd vi in till en Bomässa och det kom mellan 500 och 1000 besökare för att titta på våra visningslägenheter. Många passade på att få sig en skål värmande soppa, hälsa på våra pirater i Färjenäsparken eller göra en historisk vandring i området.

Nu ser vi fram emot ett nytt år med – hoppas vi – många spännande och positiva händelser. En sak är säker. Det är de som bor, verkar och besöker området som ger det charm och liv.

5 kommentarer

 1. Hej!
  Jag undrar när själva planen mot älven
  (monsungatans slut)och framåt blir klar?
  Har något nytt kommit fram vad gäller älsnabbens hållplats kommer att bli färdig?Enl tidigare uppgifter våren -13
  Det måste finnas fler kommentarer än de få som finns med på denna sida.Var hittar man dom?
  Tackar på förhand för svar.
  mvh
  ingmar

 2. Hej Ingmar!

  Tack för dina frågor. Området runt Bockkranen kommer att bli klart tidigast 2015. Vi hoppas komma igång under senare delen av 2014 och själva arbetet beräknas ta ungefär ett halvår.

  När det gäller Älvsnabben så vet vi tyvärr inte när den kommer att börja trafikera Västra Eriksberg. Men vi tycker det är en angelägen fråga och har en tät dialog med Västtrafik, som beslutar i frågan.

  Vi publicerar alla kommentarer som skrivs på denna blogg. Västra Eriksberg har också en Facebooksida: http://www.facebook.com/Vastraeriksberg. Vi får även mycket frågor via mail. Är det någon särskild typ av kommentarer du tänker på?

 3. Vilka planer finns för att ge alla våra hundar en positiv miljö? Har ni t.ex. tittat på den fantastiska hundrastgård som finns i Malmö, Västra hamnen.

  I nuläget finns det förbudsskyltar på alla stora gräsytor, bryggan samt i parken att hundar ej ska rastas där. Jag har inte sett denna omfattande negativa inställning i något annat område i Göteborg.

  Med tanke på det stora antalet hundar som finns här antar jag att det finns en plan även för dem. Ser framemot att ta del av den!

  tack
  /Marianne

 4. Hej Marianne!

  Tack för din kommentar. Självklart ska hundarna, precis som alla andra, ha en trevlig miljö att vistas i. Vår ambition är att Västra Eriksberg ska vara och utvecklas till en trevlig stadsdel som många trivs i.

  Anledningen till de förbudskyltar som du nämner är att det varit betydande problem med hundägare som inte plockat upp avföring efter sina hundar som i sin tur resulterat i många klagomål från de boende. Park- och naturförvaltningen är ansvariga och förvaltar ytorna.

  I övrigt hoppas vi att Färjenäsparken ses som en resurs för alla, inklusive hundägare, och en plats där både hundar och människor kan vistas för rekreation.

 5. Är det inplanerat någon ny bomässa 2013? och finns det någon möjlighet att kika på modellen över området som visades på förra bomässan?

Kommentarer är stängda.