Månadens företag: Gardenia blommor

På Sörhallskajen i Eriksberg finns Gardenia blommor som erbjuder blommor och växter i alla tänkbara färger och former. Butiken har varit verksam sedan 1955 och fanns tidigare på Kyrkbytorget innan den för fem år sedan flyttades till Västra Eriksberg. Vi har pratat med Elenore Skoglund, butikens fjärde ägare sedan starten, för att ta reda på mer om Gardenia blommor.  

Hur kommer det sig att ni valde att etablera på Eriksberg?

– Efter att kringliggande butiker och apotek vid Kyrkbytorget lades ned lockades inte lika mycket folk till platsen. De dåvarande ägarna beslutade därför att flytta verksamheten och det var tack vare några kunder som tipsade om Västra Eriksberg som det blev här. En kul parantes är att både logga och telefonnummer har varit detsamma sedan starten för nästan 60 år sedan!

Vad är det bästa med Västra Eriksberg?

– Närheten till vattnet som gör området väldigt rogivande. Samtidigt bidrar vattnet med en levande stämning eftersom det nästan alltid är människor ute och går eller cyklar och man ser båtar åka förbi. Här känner man sig inte lika instängd som man kanske kan göra inne i stan.

Varifrån kom drivkraften att ta över en blombutik?

– Den största drivkraften har varit att jag länge velat starta eget och alltid tyckt att det varit roligt att arbeta med blommor. Jag har ett stort intresse för service och jag bryr mig om människor. Med hjälp av blommor kan man även i tunga stunder skänka glädje och ett litet ljus.

Vad är det bästa med att arbeta med blommor?

– Att få vara kreativ och variationen i arbetet. Det finns så mycket olika saker man kan göra med växter, allt från buketter till arrangemang och planteringar. Utmaningen är att uppfylla varje kunds enskilda förfrågan.

Vad säljer ni mest av?

– Just nu på våren är det tulpaner och lökväxter.

Hur skiljer sig sortimentet åt från säsong till säsong?

– Redan efter nyår börjar tulpansäsongen och när våren närmar sig vill allt fler köpa lökväxter och vårblommor, exempelvis penseer. Sommarsortimentet består av en hel del planteringar och sedan kommer ju studenten och midsommar då efterfrågan på buketter och blomkransar är stor. Till hösten får vi in mycket krukväxter i sortimentet och under vintern är det populärt med olika kransar av gran och ris. I december anordnar vi därför kranskurser i butiken som brukar vara väldigt populära!

Vilken blomma är din personliga favorit?

– Om jag får säga två så är de gerbera och tulpan!

Vad skulle du rekommendera för växt eller blomma till någon utan gröna fingrar?

– Det varierar nog från individ till individ. Ett vanligt fel många gör är att övervattna. Då kan Hortensior vara bara även om de är lite pyssliga. Om man däremot är borta mycket och har svårt för att ge växten fukt så är suckulentväxter eller exempelvis St. Paula ett bra alternativ.  

För mer information om Gardenia Blommor kika gärna på deras Facebook-sidan.