Planen för Eriksbergsdockan


Byggnadsnämnden har nyligen upprättat ett planprogram som syftar till att åstadkomma ca 250 nya bostäder och ca 4000 m2 övrig verksamhet i Västra Eriksberg. Bland annat föreslås kontor, handel och förskola vid inre delen av Eriksbergsdockan.

Detaljplanen ger även möjlighet att avsluta planeringen vid Eriksbergsdockan och området som frigörs när Hamnbanan kommer att gå under mark. Vid utformning av förslaget ska parterna verka för ekologiska och resurssparande lösningar.

Vad händer just nu?

Uppdatering 150402:

Planarbetet har legat på paus ett tag men ska snart återupptas. Vidare information kommer upp här på hemsidan så snart vi vet mer.

Planens formella namn:

Detaljplan för bostäder med mera norr om Eriksbergsdockan.

Läs mer på Stadsbyggnadskontorets hemsida.

6 kommentarer

 1. I dag är man väldigt beroende av bilen för att göra sina matinköp. Det rimmar dåligt med miljötänkandet för ett så stort område som Västra Eriksberg. Hade tänkt avvara bil när jag flyttade hit men där fick jag tänka om. Tempo i all ära men tycker nog att vi förtjänar ett bättre alternativ.
  Snälla, planera för en större matbutik. 2019 är vi 2200 hushåll!

  1. Hej Tommy,
   Vi håller med dig om att det vore toppen med en ny matbutik till Eriksberg och vår ambition är att en matbutik ska finnas på plats 2019. Tills dess får du tyvärr nöja dig med Tempo som du nämner, samt Coop vid Eriksbergs Köpcenter och Ica Kvantum Sannegården. Vill även passa på att tipsa om att du på ex. matkassen.se, coop.se och ica.se kan beställa hem maten direkt till dörren. Ett bra alternativ för den som vill leva mer bilfritt.

 2. Hej, Jag undrar om ni har någon info om tidsramen på vad som kommer byggas på slutet av kajen vid bockkranen. Först trodde man att det skulle bli vänthall och något fik? Nu när färjeläget inte är bestämt så undrar jag om när och vad som kommer byggas på var sida om bockkranen?

 3. Hej.
  Vi boende vid slutet av Eriksbergsdockan, och då i anslutning till gatan manövergången, är intresserade av vad ni planerar där?
  Det ni kallar ”Detaljplan för bostäder med mera norr om Eriksbergsdockan”

  Framför allt önskar man få information om när ni kommer att ta tag i gator och markbyggnationer?
  Som det ser ut nu är det en sunkig grusplan med ett halvtaskigt volleybollnät på som det är mest hundar som lämnar sin avtryck i.

  Folk parkerar sina bilar lite här och var runt omkring dockan och det ger helt klart ett ganska trist intryck, men framför allt är det ganska farligt att vistas här eftersom bilar kör ner till dockan på manövergången där vi boende går och cyklar och vistas, och besöker lekplatsen.
  Det är tur att ingen allvarlig olycka har skett.

  Är inte tanken att vi ska kunna vistas här utan att vi måste ha koll på om man är på väg att bli överkörd av en bil?

  Med Vänlig Hälsning Conny

 4. Hej Conny och tack för dina kommentarer. Den kommande återupptagna detaljplaneläggningen norr om Dockan ska utöver tillkommande bostadskvarter med lokaler i bottenvåningar omfatta bland annat en förskola i anslutning till Krokängsparken och en livsmedelsbutik enligt önskemål från boende. Mer om förslag, utformning och innehåll kommer att presenteras för synpunkter i samband med ett kommande samrådsförslag. Byggnation och genomförande bedöms idag kunna påbörjas runt årsskiftet 2018/2019 och måste ske etappvis
  och anpassas till Hamnbanans kommande omläggning.

  De nuvarande ytorna norr om Dockan iordningsställdes tidigare som aktivitetsytor för boende och besökare, under årets varma månader har dessa varit mycket välbesökta och uppskattade. Vi tackar dock för dina kommentarer om nuvarande situation och ska medverka till bättre ordning, även om det tyvärr är svårt förhindra enskilda hundägares agerande. För avstängning och ändring av nuvarande provisoriska bilparkering inom Manövergången hänvisar vi till Trafikkontoret.
  Med vänliga hälsningar
  Vi på Västra Eriksberg

 5. Hej. Hur går det med planerna för den del som kallas Docktorget / DW Flobäcks plats enligt tidigare kommentarer? Vad ska byggas här?
  Hur ser tidplanen ut?

Kommentarer är stängda.