Populär samlarbutik firar 1 år i Eriksberg

Toyfans

Super Mario, Harry Potter, Freddie Mercury och Han Solo. På Toyfans hittas en mängd välkända samlarfigurer från bland annat olika filmer, spel och tv-program. Via nätet lockar butiken kunder från hela Sverige men den fysiska butiken – den hittas på Monsungatan 67 i Eriksberg! Nu på söndag, den 23:e april, firar butiken 1 år och bjuder därför på 10 % rabatt och fika.

För snart ett år sedan öppnade Toyfans på Eriksberg. Innan dess har butiken funnit som nätbutik i åtta år och medverkat vid mässor runt om i Sverige som bland annat Comic Con och Sci-Fi-mässorna. Inför 1-års jubileumet tog vi oss ett snack med Malin Ingemark, som driver butiken, för att höra hur det hela startade.


Hej Malin, berätta om Toyfans!
– Toyfans är en butik som erbjuder samlarfigurer från spel, film/TV och rock/pop. Till exempel har vi figurer som Super Mario, Link från Zelda spelen, Star Wars, Game of Thrones, Superhjältar, Harry Potter, Freddie Mercury från Queen med mera. Vi har dessutom lite mangafigurer, leksaker för yngre barn och riktigt fina figurer som helst skall stå i glasmonter. Kort sagt försöker vi ha något för alla. Både samlaren och den som bara tycker det är kul med prylar eller vill ha sin favoritfigur på hyllan.


Vilka är ni som driver Toyfans?
– Jag Malin Igemark driver Toyfans.se själv och tar in hjälp av andra när jag själv brister i kunskap, tidsbrist eller är i behov av två extra händer. Det är fantastiskt roligt och en stor kontrast till det jag gör dagligen i min konsultverksamhet där jag jobbar för ett antal företag inom ekonomi, administration, organisation och vissa personalfrågor.


Hur kommer det sig att du startade just en samlarbutik?

– Det hela började med att min äldste son ville ha Mario-figurer men att det inte fanns att få tag på i Sverige. Jag beställde då hem figurer från USA, vilket blev vansinnigt dyrt. Min tanke var då att det knappast bara var jag med detta problemet. Så jag drog igång ett företag, startade nätbutiken och importerade samlarfigurer från USA och Kina. Sedan dess har jag drivit Toyfans på fritiden och har nu flera leverantörer i USA och Tyskland.


Hur kommer det sig att ni valt att etablera er i Västra Eriksberg?
– Jag bor själv i området och ramlade av en slump över en affärslokal i de planerade nybyggnationerna i Eriksberg. Egentligen har jag aldrig haft planer på att öppna butik då tiden inte räckt till och jag redan haft en lokal för min verksamhet. Men Eriksbergsområdet lämpar sig bra för att bara ha öppet speciella dagar i veckan – så jag tyckte det var värt att pröva! Fördelen med fysisk butik är dessutom att det är väldigt roligt att träffa kunderna!

Då de flesta av kunderna finns i Stockholm, Malmö och Norra Sverige var det dock en utmaning att marknadsföra sig på hemmaplan i Göteborg. Många är förvånade över att vi överhuvudtaget finns och dessutom lokaliserade på Eriksberg. En del tycker att vi borde ligga mitt inne i stan men som trogen Hisingsbo var detta ett självklart val och eftersom sortimentet är annorlunda och sticker ut så hittar kunderna hit i alla fall. Man blir till exempel överlycklig när två unga tjejer satt sig på bussen ända från Lerum för att komma hit till butiken. Och jag tackade min lyckliga stjärna för att de valde en torsdag – de hade inte kollat våra öppetider innan de gav sig iväg….(butiken har nämligen enbart öppet torsdagar och söndagar).


Vad händer söndagen den 23:e april, då butiken firar 1 år i Eriksberg?
– Nu på söndag kommer vi att fira vår 1 -års dag genom att bjuda på kaffe, dricka, kladdkaka och kakor . Och inte minst 10% rabatt butiken och i nätbutik denna dag.


Var hittar man Toyfans?

– Butiken finns längst ner på Monsungatan förbi Eriksbergskranen på nummer 67 i innersta huset från vattnet sett.


Vad har ni för öppettider?

– Vi har öppet Torsdagar 14-19 och Söndagar 14-17. Och www.toyfans.se har öppet dygnet runt!