Fem frågor om fem foton

Eriksberg är nog en av Göteborgs mest fotograferade platser av både proffs och amatörer. Vi har ställt fem frågor om fem foton till Anders Wester som tagit många fina bilder på Eriksberg. Anders har valt ut fem bilder som han här kommenterar och ger också lite goda råd till amatören.

Vem är Anders Wester?

Jag är en göteborgare som har varit intresserad av fotografering sen barnsben då min far alltid bar med sig en kamera på axeln. Men det var inte förrän 2007, när jag skaffade mig min första digitala systemkamera, som jag blev fast på riktigt. Man kunde ju ta riktigt bra bilder utan att det kostade en förmögenhet. Efter ett par år har man nu blivit en inbiten fotograf med egen verksamhet. 2008 insåg jag att det fanns en marknad efter Göteborgsbilder så, sagt och gjort. Jag fick blodad tand och har nu byggt upp en portfölj som ständigt växer. Att gå runt i Göteborg och speciellt runt hamnen är meditation för min del, alla problem försvinner då man är så fokuserad på både bild och utsnitt.

Det som gör att jag trivs bra i urbana miljöer är att man kan man välja sin komposition utefter väder, ljus och humör (var på väg att skriva vind också men här i Göteborg blåser det ju alltid). Du har allt ifrån stora vyer till små utvalda utsnitt. Det som dock driver mitt fotograferande är ljuset som är det viktigaste elementet i mitt fotograferande.

Varför valde du ut dessa fem foton?

Som ni ser på bilderna gillar jag mest att vara ute och fota när ljuset är som bäst, antingen vid soluppgång, solnedgång eller när det mörknat. Givetvis går det att få bra ljus även mitt på dagen men då arbetar jag och har inte tiden att komma iväg på samma sätt. Ser vi på bilderna jag valt har jag med kranen på samtliga bilder då det är signumet för Eriksberg. Dock har jag här valt att visa upp Eriksberg ifrån olika vinklar. Men det gäller att veta när solen och även månen är på plats för att få en bra bild. Sedan får man testa nya vinklar och även långa och korta slutartider för att förnya sig.

Vad är mest spännande med att fota på Eriksberg och i hamnen?

Då jag varit ute och fotat Eriksberg i ganska många år är det verkligen spännande att se hur Eriksberg utvecklats genom åren, från att ha varit en ganska öde plats med några enstaka hus till vad det är nu.

Det som gör Eriksberg intressant är att man ständigt letar nya vinklar och då speciellt av kranen som sedan ska passas in i den befintliga miljön på ett estetiskt sätt.

Hamnen i övrigt är en plats jag verkligen älskar. Lugnet man får när man väntar på en längre exponering och tar sig tid att verkligen titta runt, fundera och tänka tillbaka på hur det var här i början av 1900-talet och under varvsepoken. Den tiden är nu förbi och det känns tyvärr som att vår hamn får en allt mindre betydelse för den internationella sjöfarten. Men jag hoppas verkligen jag har fel för jag hade verkligen sett att hamnen lever upp lite mer och att flera av våra kranar kom till användning igen. Kranarna är verkligen Göteborgs signum.

Vad är dina bästa råd till amatörfotografen som vill fota på Eriksberg?

Det är en bra fråga och det är något jag brukar prata om på mina bildvisningar. Men för att ta det kort kan jag säga att kamera och objektiv är egentligen inte så viktiga utan det är att lära sig se sin närmiljö på ett nytt sätt, exempelvis att hitta små utsnitt och stanna upp och titta sig omkring.

Dessutom är väder, ljuset och även årstiden viktigt. Solen rör sig en hel del under året och vill du ha bra solnedgångsbilder över Eriksberg (fotade ifrån exempelvis Klippan) ska du fota mitt i juli då solen står som bäst för detta. Men min rekommendation är att gå upp tidigt och fånga ljuset precis innan soluppgången och även vara ute innan och efter solnedgången.

När det gäller att välja kamera skulle jag vilja vända på det lite grand. Vad ska du använda bilderna till, är det minnesbilder eller kommer du att redigera dem och även skriva ut dem? Jag vet många som köper på sig en dyr kamera och tar en hel del bilder som sedan bara hamnar i datorn som minnesbilder. Då tycker jag nästan man kan fota med sin mobiltelefon istället. Men har du en intention att bli bättre i ditt fotografiska seende, få till bra exponeringar och senare börja ta hand om dina bilder, ja då är en enkel systemkamera ett bra alternativ. Köp då gärna till en så kallad superzoom, exempelvis 18-200 mm så klarar du dig väldigt bra med bara ett objektiv på kameran. Är det så att du ska fota solnedgångar och när ljuset skymmer, då är ett stativ och en trådutlösare ett måste. För då pratar vi exponeringstider på några sekunder och det klarar man inte genom att handhålla kameran.

Vart kan vi se dig härnäst när du fotar i hamnen?

Jag är runt lite överallt och det sker ju en hel del arbete vid Lilla Bommen som jag känner att jag vill bevaka. Amerikaskjulet håller på att få ordning på sin terminal där kryssningsbåtarna ska lägga till så det finns en del att hålla reda på. Men egentligen är det solen som styr vart jag åker då den rör sig ganska mycket under året och under vår och sommar går den ner nordväst över Hisingen och då blir det att man fotar mot Hisingen.

Fler bilder av Anders Wester hittar du här www.göteborgsbildbyrå.se