Fisk och skaldjur i sann Skagenanda på Feskar Brittas Kro

För sex år sedan startade Tommy på Svanen och hans fru Feskar Britta en fiskaffär i Eriksberg och i somras var det äntligen dags att slå upp dörrarna till Feskar Brittas Kro. Här berättar Tommy om den nya restaurangen på pråmen och om inspirationen från Skagen.

Hej Tommy, berätta om er nya restaurang!

– Kort och gott är det en fisk- och skaldjursrestaurang. Eftersom vi även har en fiskaffär, Fiskhuset Svanen, kan vi garantera färska råvaror. Själva restaurangen är en pråm som har fyra plan. Här ryms ca 350 gäster om man räknar med uteserveringarna. Vi har även ett öppet kök i restaurangdelen och i taket finns fiskelådor som målades med hjälp av folk på kajen. En konstnär, Peder Munk-Rawn, höll då också i målarkurser för fiskelådorna. Dessa har vi som sagt sedan satt upp i taket och fixat till med ljus med mera. Inredningen är självklart också inspirerad av fiske. Själva restaurangen smygöppnade under Göteborgsvarvet, men den officiella öppningen var den 25e augusti.

Hur länge har ni funnits i Eriksberg?
– För ungefär sex år sedan startade vi en fiskaffär och där startade vi sedan en liten restaurangdel, vi fick också tillstånd att servera alkohol. Detta blev populärt och därför ville vi utveckla konceptet.

Hur kom ni på den här idéen?
– Vi ville skapa en fin restaurang som hade anknytning till Skagen. Vårt motto är “Skagen på torpet”, vilket innebär att den ska vara till för alla. Det ska inte vara för höga priser och det ska vara bra kvalité. När jag var 16 år började jag jobba på varvet på Eriksberg och då var man “torpare” eftersom det då låg långt borta från staden. Sen har jag alltid älskat Skagen och atmosfären där, så det är en känsla vi vill förmedla till Eriksberg.

Feskar Brittas Kro har fått namn efter Feskar Bitta som är känd över hela kusten runt Kattegatt och Skagerack. Vi har också ett brinnande intresse för kulturbåtar och hamnen. I Nyhavn, Köpenhamn, finns en kulturbåtshamn där alla hjälps åt att finansiera den. Detta kan till exempel innebära att restaurangerna i närheten bidrar med en del av försäljningen. Detta är något vi hoppas kunna utveckla i Eriksberg så att vi kan få en levande kulturbåtshamn.

Vad finns på menyn?
– Här hittar du fin fisk och skaldjur. Bland annat har vi närproducerade ostron som kommer från Svanesund. Vår leverantör, Adrian, var med på vår AW en fredag där han gav tips och recept med ostron i fokus. Vi vill hålla det färskt och närproducerat helt enkelt.

Vad är planerna framöver?
– Vi ska försöka etablera ännu mer Skagenkänsla över restaurangen och detta med hjälp av musik. Tanken är att man på lördagseftermiddagar ska kunna lyssna till Skagenrock i samband med en god måltid. Vi tänker också att vi ska köra quiz på onsdagar och AW på fredagar. Mer information om detta kommer finnas på vår hemsida, www.feskarbrittaskro.se  eller på Facebook.

Öppettiderna är:

Måndag
11 – 15

Tisdag – Torsdag
11 – 21

Fredag – Lördag
11 – 23

Söndag
12 – 16 Brunch

Restaurangen hittar ni på Kvarnpiren 8.

Välkomna! Önskar Tommy på Svanen och Feskar Britta

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.