Tyck till om framtidens Västra Eriksberg!

Vad tycker du att vi ska satsa på framöver? Vilka företag vill du se här i Västra Eriksberg? Dela med dig av dina tankar och åsikter! Antingen i kommentarsfältet nedan eller på vår Facebooksida.

Vår förhoppning är att bloggen ska fungera som ett forum för diskussion där alla tankar och idéer är välkomna. Just nu vill vi veta vad just du vill se för lokaler i området. Vad skulle göra att du trivdes bättre? Vi vill gärna ha förslag på restauranger, butiker eller annan verksamhet som skulle passa i Västra Eriksberg. Så tipsa oss och/eller delta i vår omröstning nedan.

Vi kommer att sammanfatta era kommentarer och åsikter och använda det som vägledning när vi beslutar om vilka verksamheter som ska få hyra lokaler i Västra Eriksberg.

[poll id=”2″]

27 kommentarer

 1. Vad som är av större vikt än ovanstående frågor torde bättre kommunikationer från Platån vara.

  Och viktigast av allt…. Är petroliumlukten som titt som tätt ligger tät uppe på platån skadlig?
  En ordentlig undersökning med en fyra månaders mätning på Taubeskolans skolgård vore på sin plats.

 2. Hej Niclas,

  Tack för din kommentar! Vi har förstått, mycket tack vare kommentarer som dina på denna blogg, att kommunikationen är en viktig fråga för er som bor på Västra Eriksberg. Det är viktig och bra input för oss även om det inte är vi som fattar beslut i frågan. Men vi har bra underlag när vi i vår tur försöker påverka.

  När det gäller petroliumlukten så kommer den troligtvis från raffinaderierna på andra sidan Älvsborgsbron. Om lukten kommer ofta eller är ihängande är det nog klokt att kontakta miljöförvaltningen. De ska agera mot raffinaderierna om något inte fungerar som det ska.

 3. De verksamheter jag framför allt önskar få i Västra Eriksberg är:
  1. Ett apotek (gärna nära vårdcentralen)
  2. En stor livsmedelsaffär inom gångavstånd, som kan mäta sig med Coop Extra Eriksberg och ICA Kvantum Sannegården som man måste åka buss till. Kanske Hemköp? Eller Lidl?
  3. Postfunktion dvs möjlighet att skicka och ta emot paket, både sådana som sänds genom Posten och genom Schenker.
  4. En bok- och pappershandel (sådan saknas helt för närvarande, både vid Coop och ICA Sannegården).
  Agneta

 4. Hej!
  Önskar att färjan får en hållplats närmare Platån, tätare bussturer på lörd-sönd (Pölsebo), apotek, post, livsmedelsaffär, bibliotek, biograf, systembolag div butiker. För övrigt trivs jag mycket bra i min nya bostad och i området. Mvh Ulla

 5. Stapelbädden har blivit en plats dit många människor söker sig, speciellt vid vackert väder. Men jag, och många med mig, tycker att städningen är eftersatt. Vid hård vind och/eller högvatten samlas det mängder av skräp inne i stapelbädden varav en del blåser in bland husen. Jag har förstått att det finns planer på en avspärrning i älven som skall hindra skräp från att komma in i stapelbädden. Finns det någon tidsplan när en sådan avspärrning kan komma på plats, och kan man inte städa stapelbädden oftare?

 6. Hej!
  Jag trivs mycket bra i Eriksberg.
  Vad tror ni om ett kulturhus i mini-format där man skulle kunna kombinera filmvisning någon gång i veckan, bokbytarhörna/bibliotkek, café och live uppträdande?
  Jag tycker vi behöver ett ställe att mötas och umgås och samtidigt uppleva kultur utan att behöva åka över älven 🙂

 7. Hej.
  Vi flyttade nyligen in på Styrfarten vid Eriksberg och trivs fint. Vi tycker dock att det saknas ett trevligt bageri och ytterligare några restauranger, till exepel en indisk.

 8. Karl,

  Det stämmer att vi har utrett olika alternativ för avspärrning i älven. Tyvärr har det visat sig ganska tekniskt komplicerat och förenat med komplikationer i samband med is- och vattnenrörelse. Men vi har inte övergett idén utan tittar vidare på olika lösningar. När det gäller städningen är det Park och Naturförvaltningen i Göteborg som ansvarar för den. Vi träffar dem regelbundet och kan givetvis föra fram synpunkter till dem. Du kan även höra av dig själv direkt till dem om du vill.

 9. Jag har snart bott på Styrfarten i tre år och trivs förträffligt. Det är mycket lite jag saknar.
  Men om jag får önska mig något så vore det ett kallbadhus med bastu i älven.
  Jag inser komplikationerna, men jag tror inte det vore omöjligt. Badar gör ju ungdomarna redan.

 10. Hej,
  Vi är nyinflyttade till Platån i Västra Eriksberg och stormtrivs. Härligt att ha närheten till vattnet och ändå inte bo allt för långt ifrån stan.
  Däremot har jag ingen förståelse för hur sällan båtarna över älven går. Om man tänker på hur mycket det byggts här de senaste åren och hur mycket som fortfarande är under uppbyggnad anser jag att den oerhört smarta älvförbindelsen inte alls håller måttet gällande tidtäthet. Dessutom saknas en hållplats för oss som bor nära färjenäs, vilket är ett stort antal hushåll. jag anser att bussarna är hårt ansatta i göteborg och man därför borde utnyttja alternativa kollektivmedel såsom båtarna mer. man kommer snabbt och smidigt över till göteborgs mer centrala delar. Men att bara ha en båttur i timmen under helgerna håller inte måttet för en väl fungerande kollektivtrafik. Dags att bygga ut och uppgradera ett suveränt transportsätt.
  Därtill saknas mysiga kaffeer och barer och restauranger på kajjen och kringliggande områden. Nästan alla lokaler på kajjen handhavs av mäklarfirmor och dylikt. Gynnar inte det sociala klimatet alls. Dessa topplägen borde hellre användas av tex restaurangverksamheter, barer, kaffeer mm. Det rör ju sig såååå mkt folk på kajjen varje dag och det saknas verkligen. Eller butiker för den delen också. Vart finns en närbutik? Jag är ledsen att säga det men Tempo nere vid eriksbergs färjeläger håller INTe måttet nånstans. Och med tanke på så många hushåll här är skulle en ICA nära eller hemköp passa perfekt som närbutik. det saknas verkligen.
  Sen blir man ju lite orolig över hur överbyggt det kommer bli runt dockan under eriksbergskranen. Om tio år kommer man skaka på huvudet och säga -gud va synd att man förbyggde ett område med sån kapacitet att förbli en mysig maritim miljö. Nu blir det bara hus på hus på hus…Det är synd men inte mycket att göra antar jag. Får bli ett senare problem att ångra. Se på sannegården. DÄr är det jättetrevligt, men rejäla innegårdar, inga höghus och lite luft emellan husen. Höghus med ingen space emellan är jättetråkig miljö.
  Oj nu låter jag gnällig men saken är den att Eriksberg är jättemysigt och man hoppas det får förbli så!

 11. Närbutiker saknas. Det är inte alltid man vill behöva ta buss eller bil till en jättestor mathandel. Finns ju inga närbutiker alls i eriksbergsområdet.
  Bättre kollektivtrafik. Varför använder man sig inte mer av båtarna? De går alldeles för sällan. Sen saknar vi på platån och vid bockkranen en hållplats för båten. Det är massa hushåll här som behöver tillgång till kollektivtrafiken över älven. Dags att vakna upp och inse att dessa områderna redan är bebodda och ytterligare hushåll är på väg att byggas upp här.

 12. Christine,

  Vi kommer att samla ihop synpunkter kring kollektivtrafiken för att förmedla dem vidare till Västtrafik. När det gäller önskemål kring restaurang, mataffär etc kommer vi att ta med oss det i det i vårt fortsatta arbete.

  Det finns många olika synpunkter och önskemål på hur man vill att Göteborg och specifika stadsdelar som exempelvis Västra Eriksberg ska utvecklas. Vissa vill att det ska vara tät stad. Andra vill ha det mer småskaligt. Därför tror jag att det är viktigt att inte alla stadsdelar ser likadana ut.

  Vi som arbetar med att utveckla Västra Eriksberg vill också att det ska kännas mysigt att vistas där, även om det kommer att bebyggas ytterligare. Inom planen finns det flera stora grönytor och torg som skapar luft och gårdarna i sig utgör gröna inslag.

  Vi jobbar varje dag för att Västra Eriksberg ska bli ett attraktivt område där man trivs – både som boende och besökare.

 13. Några Synpunkter för att göra en fantastisk stadsdel ännu bättre: – 1)Anlägg kallvattensduschar vid soldäcket längst in i Eriksbergsdockan, så man kan svalka sig efter en dags solande. Många hoppar idag i vattnet, men det är väl varken hälsosamt eller tillåtet. 2) Anlägg fler hundrastplatser, lämpliga platser kan vara: a) taket på parkeringsgaraget på Monsungatan, b) uppe i Färjenäsparken intill kyrkoruinen så att befintligt staket mot Platån utnyttjas. c) Ett annat alternativ är vid lekplatsen/fotbollsplanen vid Nya skolan/Färjenäsparken, då skulle det bli ett perfekt aktivitetscentrum för allla i familjen. d) alternativt kan provisorisk rastplats ordnas vid några av de obebyggda rivningstomterna som fortfarande finns runt dockan.

 14. Hej!
  1. en riktigt bra Thai restaurang/take away borde det finnas istället för flera sushi.
  2. Bussförbindelsen mot stan borde utökas, det är inte roligt att stå på fulla bussar varje dag.
  3. stäng ner tempo som är under all kritik och öppna en Ica eller coop nära.
  4. Liknande solsängar som finns i sannegårdshamnen borde byggas på de nya båtbryggorna i eriksberg också.

  Rebecka

 15. Glömde tillägga att jag tycker det är katastrof med ingen bussförbindelse som går till stan från platån!!

 16. 1. Gärna ett riktigt bra bageri ex: Le pain franscais – gott bröd, trevlig atmosfär.
  2. restauranger, kafé -gärna MEN samma där. Det krävs en viss kvalitet för att locka folk och fungera. Trevliga , med mysig atmosfär och god rätter. Idag för mkt ”kala lokaler utan atmosfär – vem vill gå in där och äta? ta en fika? kanske Espresso house i ngn hörna? – eller liknande. ”Brittish” pub. Instämmer med christine att ”bästa lägen” vid hamnstråk borde utnyttjas till restauranger liknande EJ MÄKLARFiRMOR!!
  3. Skapa torgplats med marknader på vår, sommar höst med grönsaker , frukter, blommor – skapar gemenskap. kafekiosk-/er i anslutning? (jmfr på bro vid lilla Bommen)
  4. Mer vass och höga gräs, växtlighet, lena stenar från Boshuslän – skapar havskänsla
  5. kallbadhus med bastu, eller badmöjligheter skulle var strålande:)

  stormtrivs förutom vid dockan med all miljö runt i kring…..

 17. Har nu bott här uppe på platån i 1,5 år och trivs fantastiskt bra! Får bara instämma i de inläggen som gäller livsmedelsaffär lite nära. Tyvärr är Tempo på torget inte bra, nästan tragisk!

 18. -Önskar en liten kajakhamn o kajakförvaring längst inne i Eriksbergsdockan.
  -Önskar en pianobar.
  -Önskar ett kafe längst ut på någon pir, där solen finns kvar senast på kvällen.
  -Önskar att biblioteket var öppet kvällar och helger.

 19. När Eriksberg/Sannegården började bebyggas 1989 så var den uttalade ambitionen att stadsdelen skulle rymma både arbetsplatser och bostäder. Detta för att stadsdelen ska leva hela dygnet, alla dagar i veckan. Detta har också följts fram till byggandet av kvarteret Maskinkajen utanför Hotell 11. Därefter har vi bara sett byggande av bostäder, med möjligtvis butiker och mäklare på bottenvåningen.
  Er fråga om verksamheter på denna sida rör enbart service till de boende, men inga verksamheter därutöver. Får detta fortsätta blir Eriksberg en ren sovstad.
  Varför detta? Vad har hänt ned visionerna från projektet Norra Älvstrandens igångsättande?

 20. Jonas,

  Visionen lever vidare och vi har idag mer än 15 000 boende och 20 000 arbetande och studerande på Norra Älvstranden. Vi skulle gärna skapa fler verksamhetslokaler på Eriksberg men då behöver efterfrågan också finnas. Vad tänker du på för verksamheter som saknas i vår fråga? Hade varit intressant att höra lite mer om hur du tänker. Vi har insett att vi måste arbeta aktivt med dessa frågor och det är också en anledning till att vi skrivit detta inlägg.

 21. Det är alldeles för mkt byggande o mer ska det tyvärr bli. Dessutom befarar jag att utsikten kommer förstöras mer för oss som pga inte minst ekonomiska skäl inte kan bo vid älven men vill kunna njuta av att kunna se det vackra. Jag prom mkt vid bla Färjenäsp. Bräckeskolan vid Krokängsp är ett annat ex. Där såg man en stor del av älven tidigare o nu är det bara en massa anskrämliga hus där. Ge er med allt byggande, det räcker mer än väl nu.

 22. Hej Kickie,

  Tråkigt att hör att du tycker att vi bygger för mycket i Eriksberg. Trots all nybyggnation kvartstår dock faktum att drygt 50 000 göteborgare saknar eget boende. Något som innebär att fler lägenheter behöver komma till. I all byggnation och förändring, har vi dock alltid haft hållbarhet i fokus. Och inte minst – människors tillgång och närhet till vattnet. Naturligtvis ger det en ny stadsbild och siluett men det har aldrig tummats på kravet att det ska vara tillgängligt för alla – inte bara de som väljer att bosätta sig i något av de nya husen. De älvnära områdena – parkerna, kajkanterna, utsikten och vattnet är till för göteborgarna.

  I Älvrummet, vid Kanaltorget, pågår just nu utställningen om Skeppsbron. En spännande framtidsbild av ett område som kommer att innebära en hel del nytänkande kring allmänna ytor och i slutet av maj kommer nästa stora utställning om livet vid vattnet.

  Hoppas att du kommer att fortsätta promenera på Hisingssidan. På vår hemsida kan du ladda ner en karta med både cykel- och promenadvägar som sträcker sig längs med älvstränderna http://www.alvstranden.com/images/PDF/kajpromenaden.pdf

  Vänliga hälsningar Elin Asplind, Älvstranden Utveckling

 23. Tack för svaret. Men lägenh är så dyra i insats så alla har inte råd o bo i dem o dem utan insats är så väldigt dyra i hyra. Som pensionär har jag alltså inte en möjlighet o kunna bo där. Jag bara undrar; Är det plånboken som ska styra om man vill kunna bo där?

 24. Hej Kickie,

  Hur gärna jag än skulle vilja svara nej på den frågan så återstår faktum att nyproduktion är dyrt. Därför blir också priserna relativt höga. Vi brukar prata om att göra boendekarriär. När nya lägenheter byggs frigörs lägenheter – ofta billigare – på andra ställen (och så småningom kommer det att finnas även billigare lägenheter på Eriksberg). Jag förstår din frustration, men tyvärr är nyproduktion dyrt.

 25. Ska flytta till Västra Eriksberg snart och bor just nu nära Axel dalströms torg som genomgått en positiv förändring på senare tid. Där finns nu större livsmedelsbutik, apotek, gym, bibliotek, pizzeria, bageri, restauranger, cykelbutik, spelbutik mm. Kan man få nåt liknande på Västra Eriksberg samlat på ett ställe vore det kanon. Nyckeln tror jag är att det ligger samlat på ett ställe vilket gör att man handlar mer spontant.

 26. Det kunne være interessant at vide hvor mange som kendte til debataftenen d. 17. april og hvor mange som deltog.

  Har svært ved at se hvor de aktive demokratiske processer finder sted i spørgsmålet om byens udvikling.

  Tag Eriksberg som et eksempel. Fantastisk fin legeplads om grønne områder med aften sol, græs og ikke mindst UDSIGT OVER VANDET! Hvad skal der ske på kajen? Jo, der skal bygges høje huse til de rige og så kan de der anvender de grønne/skønne områder tage en gratisavis med som de kan læse i skyggen af de nye bygninger.

  Hvem har spurgt mig, min nabo og alle jeg kender om de synes at det er en god idé med høje huse langs kajen?

 27. Hej Ditte!
  Tack för din kommentar!

  Vi försökte sprida information om debattkvällen genom annonser i GP och Metro, affischer på stan och info på vår hemsida. Vi försökte också få olika medier att berätta om den. B la var Björn Siesjö på radio P4 på morgonen. Ca 150 personer kom till debatten vilket vi tycker var mycket positivt.

  När det gäller Västra Eriksberg så har planerna för det området gått igenom den demokratiska processen med ett flertal tillfällen att tycka till. Tyvärr når den informationen kanske inte alla även om stadsbyggnadskontoret lägger ned mycket jobb med att informera närboende och andra intresserade genom b la utställningar och informationsmöten.

  Vår ambition har hela tiden varit att utsikten från parken över vattnet ska finnas kvar. Det jobbar vi med genom att anpassa hushöjder och husens position/vinklar på ett sätt så att utsikten bevaras.

Kommentarer är stängda.