Utveckling av Färjenäsparken

 

Frjensparken i Eriksberg, sommaren 2012.

I den övre delen av Färjenäsparken
finns odlingar, skatepark, konstgräsplaner och mycket annat. Nu är det dags att utveckla delen ner mot älven. Vi ringde upp Bengt Nilsson på Park- och Naturförvaltningen för att ta del av planerna.

Hej Bengt Nilsson, varför ska ni restaurera nedre delen av Färjenäsparken?

– Vi har tidigare restaurerat den övre delen av parken vilket lett till odlingar, skatepark, konstgräsplan och gång- och cykelvägar. Nu är det dags att fräscha upp parkens nedre del.

Vad ska göras?

– Vi vill att parken bättre ska kopplas ihop med älven. Det finns stora gräsytor som kan fyllas med aktiviteter, men frågan är vilka? Därför ska vi dra igång ett dialogarbete med boende och andra intressenter nu i höst.

Hur påverkas de boende?

– De boende kommer att påverkas genom begränsad framkomlighet och en del byggbuller. Alla transporter kommer att ske från Karl IXväg och kommer inte att beröra den nya bebyggelsen.

När ska bygget vara klar och vad kan de boende förvänta sig?

– Parken ska stå färdig 2019 och då kommer de boende ha tillgång ett av stadens finaste
parkområden.

Lekplats i övre delen av Färjenäsparken:

Lek i Frjensparken, Eriksberg.

 

9 kommentarer

 1. Vi som bor och har verksamheter i Färjenäs, vill gärna ha en dialog angående parken ner mot älven. Enligt detaljplan kommer det ligga parkeringar som skärmar av den äldre bebyggelsen i Färjenäs mot parken…Det vore synd att ännu en gång hamna vid sidan av och inte integreras i den nya planen. Fler och fler upptäcker den kulturhistoriskt intressanta bebyggelsen och atmosfären i kvarteret.
  Planera parkeringar längre ner mot vattnet eller högre upp på Karl IX:s väg!
  Vänligen/ Morgan

  1. Hej Morgan,
   Tack för din kommentar. Park och naturförvaltningen kommer att föra ett dialogarbete med boende och andra intressenter i området till hösten 2016/våren 2017

   // Johanna

 2. Va bra. Då kan ni flytta street basketplanen dit från bockkranen så vi slipper detta störande boll studsljud dag och nattetid. Och, varför plantera höga träd som skymmer utsikten för oss som bor vid älven. Det är ju det
  som är vitsen att bo här UTSIKT.
  Buskar hade varit perfekt.

 3. Det är många som har båt/båtplats i eriksberg/sannegården men det saknas, i och upptagningsramp för fritidsbåtar i området.
  Det är önskvärt av många att det byggs en sådan i färjenäs området.

  1. Hej Robert,
   Tack för din kommentar. I dagens läge är det inte inplanerat en upptagningsramp, men vi tar med oss önskemålet inför den kommande projekteringen av Färjenäsparken.

   // Johanna

 4. Jag tror att det skulle vara väldigt uppskattat med en mini golf bana vid vattnet samt en restaurang. Grillplatser med bord vore också väldigt bra. Utnyttja tex befintliga cement bryggor till områden att grilla och sitta.

  1. Hej Kjell, Tack för dina förslag och önskemål, vi skickar dessa vidare internt:)

 5. Hej igen Kjell,
  För din info kommer vi att studera förslaget om en minigolf-bana m.m närmare i samband med den avslutande etappen och färdigställande av Färjenäsparken.
  I detaljplanen finns redan idag en byggrätt och möjlighet för restaurang vid det tidigare färjeläget inom Färjenäsparken.

 6. Hej. Ser att kommunen nu börjat jämna ut marken och kanske kommer därmed denna idé för sent. Hur som helst tänker jag att en vattenlek med fontäner skulle kunna roa och locka många barnfamiljer, även de som inte bor i området, till parken. Som bekant är det ju förbjudet att bada i älven och en liknande lösning som bland annat hittas i stockholmska Hammarby Sjöstad (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ac/Fontän_Fält_2012g_07.jpg/1920px-Fontän_Fält_2012g_07.jpg) skulle kunna i alla fall kunna hjälpa lite under varma sommardagar. Likaså skänka liv och rörelse i kombination med rätt belysning under kvällstid.

Kommentarer är stängda.