Ljusinstallation lyser upp i vintermörkret

Nu när vintern har kommit är det många som kurar ihop sig i sina lägenheter för att slippa mörker och kyla. Men på Västra Eriksberg blir det aldrig riktigt sådär mörkt, grått och trist som Göteborg kan bli när inte snön har kommit. Ljusinstallationerna som har satts upp i området runt bockkranen lyser i klara färger även i år för att skapa en varm och välkomnande miljö.

Ljussättningarna av Västra Eriksberg invigdes i februari 2009 och är sedan dess permanenta. Belysningen kan idag ses på bockkranen, dockan, utsiktsberget, GC-bron, Pölsebobacken och Stapelbädden. Kai Piippo, som är ansvarig ljusdesigner på företaget Ljusarkitektur och har tagit fram ljussättningen, fick i uppgift att skapa en miljö där alla kan känna sig trygga samtidigt som det ska finnas en inspirerande dimension. Det har han verkligen lyckats med!

Ljusinvigning på Eriksberg


Nattetid förvandlas den stora kranen på Eriksberg till en vacker skulptur där konturerna belyses. Starka färger lyser upp de historiska men också moderna byggnaderna på Eriksberg på ett sätt som får hela området att bada i ett spektakulärt ljus. Det tyckte även juryn i den internationella tävlingen ”The IALD Lightning Awards program” som delade ut priset ”Award of Excellence” till ljussättningen under en ceremoni i Las Vegas 2010, något som benämns som ljusvärldens Oscarspris. Ljussättningen har även hyllats av svenska designers och var med som ett av de fem finalbidragen i tävlingen ”Svenska Ljuspriset” förra året.

Bockkranen på Eriksberg


Eriksbergskranen är idag ett landmärke och symbol för den nya staden som växer fram längs Älvstränderna och är nu även ett vackert inslag i den mörka vintern för alla att beskåda. Förhoppningsvis känns den långa vintern lite lättare att ta sig igenom när det färgglada ljuset sipprar in genom fönstren och inbjuder till en sen kajpromenad längs vattnet.